Tip voor beursdeelname: wie is jouw persona?

Rowan van der Veen
13-11-2017

Persona’s zijn een belangrijk onderdeel van een doordachte beursstrategie. Er is geen plek waar zoveel potentiele klanten en relaties bij elkaar komen dan op een beurs. Een beurs duurt meestal maar een paar dagen, dus het is een uitdaging om in die tijd zoveel mogelijk betekenisvolle mensen (aan) te spreken. Je zou kunnen zeggen dat het succes van een beurs in grote mate afhankelijk is van het aantal potentiele klanten en relaties die je spreekt of die jou zien. Om juist dié personen te triggeren is het handig om persona’s te formuleren. Op die manier neem je veel bewuster deel aan een beurs en kom je verrassend veel te weten over wie je klanten zijn en wat ze beweegt. 

 

Wat zijn persona’s?

Persona’s zijn de fictieve, ideale klanten van een bedrijf. Sommige marketeers vergelijken het met een doelgroep, maar er zijn een aantal cruciale verschillen. Waar een doelgroep vaak wordt beschreven als een samenvatting van alle ideale klanten bij elkaar kijk je bij persona’s veel verder. Je neemt als het waren ‘de individu’ onder de loep. Net als bij een doelgroep beschrijf je demografische gegevens als leeftijd en locatie, maar je kijkt ook naar interesses, uitdagingen, gedrag en motivaties om jouw product te kopen. Als je ooit een Facebook advertentie hebt gemaakt weet je hoe ver je hierin kunt gaan.

 

Hoe maak je een persona?

Een persona kan onderdeel zijn van het beursconcept. De beste manier is om te beginnen is door te kijken naar je huidige klanten. Voor B2B bedrijven is dit makkelijker dan voor B2C bedrijven, omdat zij vaak een kleinere klantenkring hebben. Vraag je salesteam met welk type klanten zij het meest te maken hebben. Je zou zelfs kunnen vragen of zij met klanten in gesprek willen gaan om meer weten te komen over hun doelen, voorkeuren en uitdagingen. Kruip in hun hoofd: wat houdt ze bezig? Waar liggen zij s ‘nachts van wakker? Leg al deze informatie overzichtelijk vast in een profiel en maak het eventueel visueel met een fictieve foto. Om het overzichtelijk te houden is het aanbevolen om 3 tot 5 persona’s aan te houden. 

 

Hoe gebruik je persona’s tijdens de beursdeelname?

Dat is niet zo ingewikkeld. Het begint in de voorbereidingsfase door jezelf af te vragen ’Wie wil ik met onze beursdeelname bereiken?’’. Vanaf dat moment kan je alle elementen van de beurs afstemmen op de juiste persona’s. Denk hierbij aan mailingen, social media campagne en natuurlijk de uitstraling van de beursstand. Vraag jezelf af: wat willen mijn persona’s zien/horen/ervaren tijdens de beurs? En hoe kan ik hier het beste op inspelen? Leg deze vragen ook voor bij je standbouwer. Zij kunnen je helpen met het ontwikkelen van een beursstand die jouw persona’s triggert. Wij gaan soms zelfs een stap verder en formuleren een beursstrategie specifiek op de persona’s van onze klanten. Zo geef je beursbezoekers tijdens de beurs het gevoel dat jij daar speciaal voor hen staat en begrijpt waar zij naar op zoek zijn.

Een ander voordeel is dat je gericht kunt gaan acquireren op de beurs. Dit kan lastig zijn aangezien je aan iemands uiterlijk vaak niet kan zien waar iemand in geïnteresseerd is. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kan houden. Als je ideale klant een ‘consumer’ is dan kan je, afhankelijk van je product, kijken naar leeftijd, uitstraling, outfit en misschien wel of iemand wel of niet sportief is. Als je ideale klant een ‘business’ is dan kijk je bijvoorbeeld naar een jobtitle en bedrijfstype. Je zou voorafgaand aan de beurs zelfs een ‘wishlist’ kunnen maken met bedrijven met wie je graag in gesprek zou gaan. Op basis van persona’s kan je de juiste contactpersoon binnen de organisatie selecteren en benaderen tijdens de beursdeelname.

 

Kortom: jouw beursdeelname wordt effectiever!

Het formuleren van persona’s helpt je dus om heel nauwkeurig te kunnen inspelen op je ideale klant. Op deze manier formuleren grote organisaties hele gepersonaliseerde verkoopstrategieën, die naast beurzen ook voor alle andere marketingdoeleinden in te zetten zijn. Het vereist tijd om goede inzichten te krijgen in je klanten, maar onze ervaring is dat dit zeker de moeite waard is!

Ben je van plan binnenkort een beursdeelname te plannen? Dan staan we voor je klaar! Neem gerust contact met ons op voor de vele mogelijkheden. 

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang een update als wij een iets nieuws plaatsen.

Rowan van der Veen
Door Rowan van der Veen Online marketeer

Continu op zoek naar ontwikkelingen op het gebied van technologie, data en duurzaamheid die het team van KOP kan toepassen binnen hun projecten.

Ook interessant voor jou