Duchenne Heroes 2018: tussen ellende en ultiem geluk

Rowan van der Veen
10-09-2018

Wie ons de laatste tijd heeft gevolgd weet dat we met team #aanKOP Duchenne Heroes hebben gefietst. Een mountainbiketocht van 700 kilometer in 7 dagen door de Belgische Ardennen, Luxemburg, Duitsland en Nederland. Niet als een sportief uitje, maar om geld in te zamelen voor onderzoek naar Duchenne Spierdystrofie. 

 

Team_aankop_tegen_duchenne_kopexpo-next_small

Team #aanKOP. Links en rechts begeleiders Chiel en Dave. Fietsers: Martin, René, Linda, Lieke en Marius.

En dat is gelukt! In totaal hebben we met alle fietsers, begeleiders en vrijwilligers € 901.539,- opgehaald. En daar zijn we best trots op! We willen iedereen die ons gesponsord heeft ontzettend bedanken. Zonder jullie hadden we dit nooit kunnen realiseren. 

 

Een week met pieken en dalen

Het gevoel van een week Duchenne Heroes is onbeschrijfelijk. Het is één grote roes van grote lichamelijke inspanning, saamhorigheid en emoties. De hele week is een afwisseling van pieken en dalen. Enerzijds ben je omringd met de warmte en gezelligheid van de Duchenne jongens, hun families en alle fietsers. Anderzijds zijn er de mountainbikeroutes die je regelmatig met jezelf confronteren. Zes tot acht uur op een mountainbike zadel gaat je niet in de koude kleren zitten. Met name het vele klimmen (12.900 hoogtemeters) is uitputtend, en de keien geven niet mee als je een uitglijder maakt. Met de nodige blauwe plekken, kapotte ellebogen en soms zelfs gebroken ribben tot gevolg. 

Het klinkt gek, maar die uren op de fiets zijn ook erg rustgevend. Je focust je enkel op de paar meters die voor je liggen, verder niets. De hele dag ben je op een plek waar niets anders telt dan doortrappen. Je enige zorg is om de volgende berg te overwinnen. Je fietst door de meest schilderachtige landschappen met mooie mensen die allemaal hetzelfde doel hebben. 

 

 

 

Checkpoints en de finish

Wanneer je de dagelijkse 700 kilometer erop hebt zitten dan word je met luide muziek en veel gejuich onthaald door de DJ team de Morris Draaiers, de vrijwilligers en de begeleiders van je team. Als je een zware dag hebt gehad dan geeft niets zoveel voldoening als een warm onthaal. 

In ons geval was er nog iemand anders die ons opwachtte bij de dagelijkse checkpoints en de finish: Cody! Cody is 16 jaar, komt uit Nuenen en heeft Duchenne Spierdystrofie. Hij zit bijna een jaar in een rolstoel en heeft een aantal weken geleden ook nog beide benen gebroken. Ondanks dat was hij de hele week het stralende middelpunt en had hij, net als veel andere Duchenne jongens die mee waren, een glimlach van oor tot oor. Wanneer je er dan als fietser even doorheen zit is er geen betere motivatie om door te gaan en de pijn in je spieren te waarderen. 

 

aankop_duchenne_Cody_Lieke

Foto links: Cody aan het wachten op de fietsers. Foto rechts: Lieke en Cody tijdens de foute party op vrijdagavond. 

 

Vrijwilligers

Daarnaast waren er nog alle vrijwilligers en begeleiders die er iedere dag weer voor zorgden dat alles tot in de puntjes geregeld was. Eten, drinken, tenten, massages, fietsreparaties, logistiek, alles. Geweldige mensen zonder wie Duchenne Heroes niet zou kunnen bestaan. De jongens van Cut to Black hebben de vrijwilligers perfect in beeld weten te brengen.

 

 

Terugblik

En dan zit het erop. Na maanden van trainen, sponsors werven en voorbereidingen treffen is Duchenne Heroes 2018 een feit. Een week waarin je ellende én ultiem geluk ervaart. Na zo’n week intensief alles met elkaar te hebben gedeeld is het even wennen om het ‘normale’ leven op te pakken.

Maar misschien is dat ook wel niet de bedoeling: het is een ervaring die je raakt en bijblijft. Het wijst je er weer even op welke dingen in het leven écht belangrijk zijn en dan een gezond lichaam niet vanzelfsprekend is. Het is mooi dat wij met KOPexpo ons steentje kunnen bijdragen om Duchenne Spierdystrofie dragelijker te maken en uiteindelijk te genezen.

Op naar volgend jaar!

Team #aanKOP 

Wil jij meer weten over Duchenne Spierdystrofie? Bezoek hier de website van Duchenne Heroes en hier de website van Stichting Duchenne Parent Project. 

 

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang een update als wij een iets nieuws plaatsen.

Rowan van der Veen
Door Rowan van der Veen Online marketeer

Continu op zoek naar ontwikkelingen op het gebied van technologie, data en duurzaamheid die het team van KOP kan toepassen binnen hun projecten.

Ook interessant voor jou